Kobra-käsimerkki

                                           KOBRA

on yksi Suomen underground-lehdistön legendaarisimpia julkaisuja. Se ilmestyi vuosina 1979 - 1981 ja siirtyi tilapäiseen lepoon sitten kun sai Kekkosen kaadettua. Kobra oli mukana monissa tapahtumissa, esimerkiksi maailmanhistorian ainoassa todellisessa työväen vallankumouksessa Puolassa, joka alkoi vuonna 1980 ja joka murskattiin heti kun Kobra siirtyi lepoon syksyllä 1981.

KOBRA ei noudattanut ajalle tyypillistä punk-narratiivia vaan asemoitui alusta alkaen selkeän poliittiseksi Systeemin vastustajaksi joka ei kumartanut sen enempää Kekkosta, kommunisteja, pääomapiirejä kuin punk-jumaliakaan. KOBRA oli ehdoton, se tuomitsi kaikki joissa havaittiin Systeemin pienintäkään liehittelyä. 

Myrkkyhammas oli armoton, sen huomasivat pian sekä valtalehdistö että monet Systeemin piilotukemat osin taistolaiset opiskelijalehdet kuten Ylioppilaslehti, Hämäläis-Osakunnan Tiedote ja lääketieteen opiskelijalehti Q-Kautinen ja toisaalta keinotekoiset vaihtoehtojulkaisut kuten esimerkiksi ns. Kauniaisten mafian vaikutuspiirissä ollut Komposti-lehti. Kobra iski nopeasti kuin aaveen ajatus ja kylmästi kuin eskimon hauta, myös pahaa aavistamattoman ympäristöliikkeen takapuoleen kiemurrellen jopa Oraan Suojelijoiden Kasvisravintolan myyntitiskille. 

Systeemi vapisi, kun sen kätyreitä alettiin paljastaa Kobran takasivulla otsikolla "Ryppyotsa TOP-10". Sinne päätyivät Kekkoslovakian loppuaikojen sekä röyhkeät sortajat että niljakkaat pyrkyrit, kuten Urho Kekkonen, Paavo Väyrynen, Pekka Haavisto, Harri Holkeri, Eeva Karppinen, Tiina Paju, Teemu Lehto ja monet muut. 

Kobran toimittajat kutsuttiin usein vastustajiensa haastatteluihin jotka julkaistiin sitten yleensä joko sensuroiden tai vääristellen - Kobra tuomitsi heti nämä yritykset, ja värikkäät oikaisut lisäsivät Kobran mainetta katutasolla. Kansa kobristui, ja Kobran toimittajia tervehdittiin maan kaljaterasseilla huomattavaan suosioon nousseella Kobra-käsimerkillä.